Kleurmodus en kleurruimte

Drukgegevens in CMYK aanmaken

Als drukkerij werken wij in de kleurruimte CMYK.

Maak uw drukgegevens altijd aan in de kleurmodus CMYK. Drukgegevens die naar ons worden toegestuurd in de kleurmodus RGB, converteren wij automatisch naar CMYK. Let erop dat ook de omzetting van RGB naar CMYK kan resulteren in kleurverschuivingen, omdat niet alle RGB-kleuren in de CMYK-kleurruimte kunnen worden weergegeven.

De CMYK-kleurruimte is beduidend kleiner dan de kleurruimte van RGB.

Kleurprofielen

Kleurprofielen of bronprofielen zijn nodig om de tinten van beeldbestanden op verschillende uitvoerapparaten (bijv. beeldscherm of printer) zo nauwkeurig mogelijk te interpreteren. Voorzie uw drukgegevens daarom altijd van het kleurprofiel dat is afgestemd op het product en op het papier/bedrukbare materiaal. De desbetreffende informatie vindt u onder "data eisen" op de productpagina's in onze onlineshop.

In de regel worden de volgende ICC-kleurprofielen gebruikt:
  • Voor gestreken papier: PSO Coated v3 
    (bijv. kunstdrukpapier, MAGIC CHROME)
  • Voor ongestreken papier: PSO Uncoated v3 FOGRA52
    (bijv. offsetpapier, natuurpapier, recyclingpapier)
  • Voor andere materialen: PSO Coated v3
    (bijv. vlaggen, banners, displays)

Op de website van de ECI (European Color Initiative) kunt u deze kleurprofielen gratis downloaden.

Ausgabebedingung

PDF/X-bestanden krijgen een zogenoemde output-intent, die aangeeft voor welke uitvoervoorwaarde de PDF werd voorbereid.

RGB vs. CMYK: verschillen in de kleurweergave

Kleurweergave op het beeldscherm: RGB (additieve kleurmenging)

Deze foto in de RGB-modus heeft schitterende kleuren met een hoge verzadiging.

Foto in de kleurmodus RGB

Op de beeldschermen van computer, laptop, tablet en smartphone worden de afbeeldingen weergegeven in de RGB-kleurmodus. Dit verschilt al naargelang instelling (bijv. helderheid, contrast, kleurtemperatuur en kalibratie) evenals de verwerkingskwaliteit van het beeldscherm. Voor een kleurgetrouwe weergave (net als op de gedrukte producten) is een kalibratie en profilering van het beeldscherm met een meetapparaat noodzakelijk. Via de uitvoerpreview in uw programma, ook wel softproof genoemd, wordt het kleurresultaat voor het drukken gesimuleerd.

Kleurweergave op het gedrukte product: CMYK (subtractieve kleurmenging)

Dezelfde foto in de modus CMYK ziet er minder stralend uit dan in de RGB-modus.

Foto in de kleurmodus CMYK

Bij de productie van uw gedrukte product hangt de kleurweergave ook af van het gekozen bedrukbare materiaal of de stof. Want de verschillende papiersoorten hebben verschillende eigenschappen. Kringlooppapier heeft een ietwat grijs-gelige kleur, terwijl offset- of kunstdrukpapier eerder wit of blauwachtig gekleurd kan zijn. Om de papiersoorten, gramsgewichten en veredelingen te vergelijken en beter te kunnen beoordelen, kunt u ons papierstalenboek bestellen en raadplegen.

Kleurweergave bij laserjet- en inkjetprinters:

Laserjet- en inkjetprinters geven uw drukgegevens niet kleurbindend weer. In vergelijking met een gedrukt product kunnen duidelijke kleurverschillen ontstaan.